Wednesday 27 December 2006

Merry Xmas, Amadeus!

Při svých pravidelných toulkách internetem jsem dnes na stránkách britského magazínu Gramophone narazila na zajímavý anonc. Pravda, není to aktualita z nejžhavějších, ale ... 13. prosince 2006 byl v již zmíněném hudebním periodiku publikován článek s tímto názvem: 'Complete Mozart scores available online – for free'. Skutečně! Letošní rok je v hudebích kruzích prakticky celý zasvěcen Mozartovi a v tomto duchu se nese i jeho závěr. Nadace pro Mozarta ("International Mozarteum Foundation") totiž nadělila všem melomanům k Vánocům skutečně skvostný dárek v podobě tzv. "Digital Mozart Edition" - souboru digitalizovaných partitur kompletního Mozartova díla. Od nynějška si tedy každý hudbymilovník s přístupem k internetu může na webové adrese http://dme.mozarteum.at/dmepub/index.php prohlédnout partituru kteréhokoli Mozartova díla online a zdarma!
Orientace v seznamu je skutečně jednoduchá a jako velké plus se jeví i skutečnost, že jednotlivé strany (v pdf formátu) se velmi rychle načítají. Opusy jsou přehledně roztříděny do několika podkategorií a dále jsou řazeny podle pořadí v Köchlově seznamu; mimochodem, pokud znáte číslo kýženého díla v Köchlovi, pak je pro vás skutečně dílem okamžiku nechat si příslušnou partituru podle onoho čísla zobrazit vyhledávačem. Obsáhlejší partitury mohou být dále ještě rozděleny na několik částí, například opery podle jednotlivých dějství, symfonie podle vět, ...
V článku se dále uvádí, že edice je určena výhradně “for personal study and for educational and classroom use” a s tím pravděpodobně souvisí drobné nesnáze, které mohou nastat, budete-li se pokoušet soubor stáhnout. Přestože jsou všechny soubory v pdf formátu, nepodařilo se mi dostat je do svého počítače jinak, než nejprostší cestou "Uložit obrázek jako". Nevýhodu tohoto postupu poznáte například v případě velkých operních partitur, jejichž počet stran většinou nejde pod tři sta a je tudíž časově celkem náročné stahovat 300 obrázků po jednom. Tento fakt bychom však mohli vnímat jako minimální daň Mozartově nadaci za její projekt, jehož význam doceníte hlavně v souvislosti s Mozartovými méně známými díly, jejichž partitury se, alespoň na internetu, hledají poměrně těžko. Mě osobně jako prvních 400 obrázků čeká Lucio Silla, K. 135.
V celkovém hodnocení tedy z možných šesti dirigentíku ubírám jednoho miniaturního za ty potíže se stahováním a přeji vám mnoho úspěchů v možné budoucí badatelské činnosti!

1 comment:

tetraFejla said...

No tak já teda jako chválím. Inteligentní blog.